Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

A magyarság ősi gyógymódjai - múlt idézés

2008.11.07. 13:48 fuben-faban

A Kárpát-medencébe a második hullámban érkező magyarság igen magas gyógyító kultúrával rendelkezett.

Szinte minden betegségre, bajra volt gyógyír őseinknél. Teljesen természetes volt az a szemlélet, hogy a betegséget mindenek előtt a lélek megbetegedése, legyengülése okozza s ez válik testi tünetté.

A gyógymódok a kezelés (milyen érdekes dolog, hogy egyedül a magyar gyógyítók, orvosok kezelnek, sehol másutt) mellett mindig tartalmaznak lelki segítséget is. A népi bölcsességek tanácsokat adtak arra, hogyan lehet egészségesen, megelégedetten hosszú életet élni.

A betegség kialakulásának leggyakoribb okai a test és a lélek közötti szakadás, a harmónia hiánya, a kiegyensúlyozott életmód, a táplálkozás felborulása. Ha az ember nem a világ rendje, a természet tanításai szerint él és cselekszik, előbbutóbb megbetegszik. Az ősi magyaroknál is vezérlő elv volt a mértékletesség.

Őseink tudásának része volt a testnedveink vizsgálata alapján történő betegség megállapítás. A gyógyírok használata, elterjedt volt a hővel, melegítéssel, izzasztással, ásványokkal, hanggal, hangszerekkel, énekekkel való gyógyítás, de a masszázs, a csontkovácsolás és a sebészeti beavatkozások is.


Alkalmaztak: iszappakolást, agyag- és színterápiát, köpölyözést, gyógynövényeket és gyógyélelmiszereket.

Mindent átszőtt és megerősített azonban a ráolvasás, az ima, a fohász.

 

A régi magyarság tisztelte az ősi természeti elemeket. Ezek az őselemek - tűz, víz, föld, levegő. Hogy az elemek gyógyulást, vagy bjt hoznak, ez azon múlt, hogy az embernek milyen viszonya volt a természet rendjével. Belesimult-e az isteni törvényekbe, vagy azok ellenére próbált élni.

Ez a világ, amit most élünk, teljességgel ellene van a természet rendjének. Ezért küzd súlyos gondokkal a bolygó és minden lakója.

Hurai Ági

 

fubenfaban: koponya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(László Gyula)

A kép forrása: http://kerecsen.blog.hu/

2 komment

Címkék: egészség természet gyógymód őselem

A bejegyzés trackback címe:

http://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr67755684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

afesto · http://butorfestes.hu 2009.05.20. 06:44:55

Kedves Ági !
Édesapám Erdélyből jött még a háborúban és itt Szegeden végezte el az orvosit, Csákváron volt körzeti orvos.Abban az időben még mindent egyedül kellet megoldani a szülések levezetésétől, a sebészetig, elég sokrétű munka akadt.
Én az ő rendelőjének a folyosóján nőttem fel.
Ő mindkét gyógymódot alkalmazta, tesztelte a gyógyszereket és alkalmazta az ősi gyógymódokat is, mint köpölyözés, pióca stb.Sajnos a kéziratainak a töredékét kaptam meg a családomtól, de az is tanulságos mert a háború utáni (1958-tól )évekről szól.
Budai Antalnak hívták, de a gyógyszergyártó cégektől dr.Budai Nagy Antal névre küldték a leveleket, mert már akkor is számított a gyógyszereladás.
Itt a Bakonyban egy csomó ősmagyar helyre lehet bukkanni, rengeteg eladó ház is van, mert a falvak kihaltak, a legelők üresek a földeken az utolsó mohikánok kapálnak.
Tés, Jásd, Szápár , Csetény , Dudar,Csetény Bakonynána utcái félig kihaltak pedig nagyon gazdag a terület legelőkben, forrásokban, patakokban, üres iskolák, házak vannak, olcsón.Ha valakit érdekel szívesen küldök fotót, árat ötletet a megélhetésről.
apropó!!!!!
Eladó egy szépen berendezett parasztház működő kovácsműhellyel bakonynánán, nem tudtok rá egy jó kovácsot?
9 millióért adják a házat, műhellyel, berendezett szobákkal.
Ha valakit érdekel, küldök tel.számot, fotót. nekünk is jól jönne egy kovács a vasalatokhoz.

fuben-faban · http://www.bionomland.eu/Index.html 2009.05.20. 23:10:31

Kedves "afesto"!
Kérlek küldj adatokat a mail címemre: hapeduo(kukac)gmail.com. A MSZ-én keresztül megpróbálok segíteni.
Szívesen venném, ha mesélnél még édesapádról.
Köszönettel, baráti üdvözlettel:
Ági