Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Fokhagyma

2008.11.09. 19:45 fuben-faban

A fokhagyma

A hagyomány szerint hígítja a vért és a legenda szerint mágikus erővel bír. Valamikor az volt az általános vélemény, hogy távoltartja a rossz szellemeket és a rontást, rettegnek tőle a vámpírok, és kiűzi az átkot. Hosszú ideig általános orvosságként alkalmazták, azt gondolván, hogy minden betegségre jó. Már Egyiptomban is használták szívbetegség, migrén, csípés, marás, férgek, daganatok esetén.

A múlt században Louis Pasteur, aki több évet szentelt a fertőző betegségek tanulmányozásának, megfigyelte a fokhagyma baktériumölő hatását. Később Albert Schweitzer is használta Afrikában a vérhas kezelése során. A két világháború folyamán a vérmérgezés megelőzésére szolgált. Egyfajta természetes antibiotikumként működött, amelynek hatása mérsékelt ugyan, de valós. A fokhagymának mindig is véralvadásgátló hatást tulajdonítottak. Elismert volt továbbá, hogy csökkenti az ereket terhelő nyomást és gátolja a vérrögök képződését. Éppen úgy, mint az aszpirin. A fokhagymában minden van, ami az infarktus kivédését segíti.

A bizonyíték, antibiotikus hatás: A fokhagyma baktériumölő képessége az allicinnek köszönhető, amely a fokhagyma jellegzetes szagát adó anyag, és egy enzim hatására keletkezik a növényben. Számos tanulmány megerősítette a baktériumölő hatás létezését, többféle mikroorganizmus körében végzett kísérlet alapján.

Szívre gyakorolt hatás: A fokhagyma fontos szerepet játszhat a szívbetegségek megelőzésében, mivel csökkenti a koleszterol szintjét, gátolja az erek elzáródását, vagyis a vérrögök kialakulását. Friss fokhagyma helyett a tudósok inkább a szárított fokhagymaport ajánlják, amely gyógyszertári kiszerelésben is kapható. Ilyen formában történő fogyasztása pontosabb adagolást tesz lehetővé, mint salátával vagy sült hússal éve. A mennyiséget friss hagymában kifejezve azt mondhatjuk, hogy napi három gerezd fokhagyma elfogyasztása a szívbetegségek megelőzésének kiváló és egyszerű módja.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség természet zöldség gyógymód

A bejegyzés trackback címe:

http://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr2759136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.