Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Mogyoró

2009.03.25. 13:26 fuben-faban

Mogyoró

 A nyírfa félék családjában tartozó cserje. Vadon is megterem, de kertekben és nagyban is termelik élelemnek. Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a levelei is. Termése az egyik legértékesebb magas protein tartalmú élelmet adja.

Tartalmaz:

A mogyoró nemcsak magas és jó minõségû fehérjéket tartalmaz, de minõségét az határozza meg, hogy szinte dupláját tartalmazza azoknak az anyagoknak, amelyeket más diófélék. Tartalmaz káliumot, mangánt, cinket, rezet, magnéziumot.

Gyógyhatása:

Fehérje tartalma sûrített állapotban fordul elõ, mint általában a gyümölcsök magvaiban. Fogyasztáskor ezért ajánlatos alaposan megrágni, és sok vizet fogyasztani, különösen a betegeknek.

Cukorbetegeknek:

A szokottnál több ásványt tartalmaz, valamint káliumot, ezért nagyon jó vértisztítóként tartják számon a mogyorót. Ugyanennek a tulajdonságának köszönhetõ, hogy hatékonyan alkalmazhatják a cukorbetegek is.

Kitûnõ soványító szer:

Ismét a jó minõségû és nagymennyiségû proteinnak köszönhetõ, hogy a mogyoró nagyon jótékonyan szolgálja azokat, akik fogyni szeretnének. A fehérjék fogyasztásával nem következik be a soványító kúrával járó sejtkárosodás, mert a sejtek kitûnõ utánpótlásba részesülnek. A mogyoró laktató, azonban jól meg kell rágni, valamint sok vízzel, vagy gyümölccsel kell fogyasztani.

Székrekedés ellen:

A mogyoró tartalmaz elegendõ rostot, valamint olajat, hogy fogyasztásával biztosítva legyen a napi bélmozgás.

Magas vérnyomásra:

A kálium tartalma és a magas ásványi só következtében a mogyoró mint említettük rendkívül jó vértisztító. Hatással van továbbá a vérnyomásra is, valamint a koleszterin csökkenést segíti elõ azzal, hogy esszenciális zsírokkal látja el a testet.

A mogyoró leveleinek gyógyhatása:

A mogyoró leveleit, és a vesszõinek kérgét gyógynövényként tartják számon. Teáját használják izzasztónak, vizelethajtónak, és összehúzó hatásával megszünteti a bélhurutot. Külsõleg bõrkiütésre használják, valamint ülõfürdõnek aranyeres bántalmakra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr471024684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.