Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Birsalma

2009.03.24. 21:03 fuben-faban

Birsalma: nálunk is terem, kellemes illatú, nagyon finom almás lepény készül belőle, citrommal, meg fahéjjal.
De mint gyógynövény is nagyon fontos.
Hűsítő, tehát gyulladásokra nagyon jó. Tápértéke alacsony.
Gyógyhatása:
A népi gyógyászatban mint hasmenést megállító biztos gyógyszer szerepel. Ha nincs a kéznél gyümölcs, a birsalmafa levele szárazon eláll a zacskóban, amit bármikor elõ lehet venni. Valóban úgy van, hogy segít a hasmenésen, de kevesen tudják, hogy ugyanilyen hatással van a székrekedésre is.
Segíti az emésztést, a puffadást is gyógyítja.
Bélgyulladásra legjobb fél pohár birsalmalé, jól hűsíti a gyulladást.
Szükség esetén a legegyszerűbb a lé készítés, de főzve is jó, éppen csak átrottyantani, bele egy kis szegfüszeg, a jobb ízért és a gyógyhatás fokozásáért.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr721023403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ardeacinerea · http://www.pallas70.hu/osszetett-kepzesek.php 2009.09.16. 11:22:37

Kérlek le tudnád írni, hogyan készül a birs alma lé?

fuben-faban · http://www.bionomland.eu/Index.html 2009.09.16. 12:20:59

Gyümölcscentrifugával lehet készíteni, ha van, a gyógyhatása, pedig a még nem teljesen érett gyümölcsnek a legnagyobb.

Ha nincs ilyen lehetőség, akkor a sajtreszelőn lereszelve, vagy almareszelőn, (amivel az almáspitéhez készítjük az almát) egy kis mézzel keverve levet enged és akkor kipréselve nyerhető a lé. Kompótak készítve az érettebből, rövid ideig főzve, ennek azonban nem olyan erős a hatásfoka.
süti beállítások módosítása