Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Diófa

2009.03.25. 13:19 fuben-faban

Diófa

Juglans regia

A diófa rendkívül hasznos növényünk. Mint gyümölcs, a többi része mint gyógynövény sok szenvedéstõl szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjuk.

A diónak is van több fajtája, de lényegében nem sokban különböznek, hacsak az nem fontos, a háziasszonyok számára, hogy egyes fajtája vékonyabb héjú, könnyebben lehet törni.

Gyógyító anyag:

Diólevél,

Diófa kéreg,

A termés külsõ zöld héja a diókopács,

A termés kemény fás héja (tisztításkor különítsük el),

A dióban a gerezdeket elválasztó belsõ fás rész (tisztításkor különítsük el),

Tartalmaz:

Rendkívül sok vitamint és ásványt tartalmaz, valamint hatvan százalékos zsírtartalma van, amibõl 56 százalék az esszenciális zsírtartalom. Ezt figyelembe véve a folyamatos mérsékelt fogyasztás jótékonyan hat a koleszterin csökkenésre, valamint a közönséges zsírokat helyettesítve soványító kúrának is jól beválik, természetesen a közönséges zsírok fogyasztásának szüneteltetésével, mert mint tudjuk, azok fölfokozzák étvágyunkat.

Gyógyhatása:

A dió gyógyhatása szerteágazó. Parazitaölõ, féregölõ vértisztító, emésztõ szervek munkáját serkentõ stb. Bolhaûzõ, sõt fejtetû ellen is használtál régen.

Cukorbajra:

Cukorbajra a dió kemény, tehát fás héjából készült teát fogyasztunk, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül.

Pattanások, ekcéma:

Pattanások és ekcéma a savas vér következtében jelennek meg. A levélbõl készült tea vértisztítóként is szolgálhat.

Idegesség, álmatlanság:

Az idegesség és az álmatlanság sok mindennek lehet a tünete. Lehet csupán kimerültségé, vagy a túlhajszoltság következménye, de súlyosabb ok is elõidézheti. Próbálkozzunk meg a levélbõl készült teával, de ha nem enyhül, és nem találjuk az okát, legjobb, ha elvégezzük a teljes szervezetre kiható parazitaölõ kúrát. Ebben az esetben azonban hosszadalmasabb kúrára van szükség.

Magas koleszterin szint:

Az esszenciális tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen zsír tartalma teszi lehetõvé, hogy dió fogyasztásakor a szervezet inkább a számára megfelelõ zsírt dolgozza fel, míg a felhalmozódott koleszterintõl igyekszik megszabadulni. Természetesen ha ezzel a céllal fogyasztjuk a diót, szakítanunk kell a közönséges zsírhasználattal.

Szív koszorúér betegségre:

A koszorúér megbetegedését több ok is kiválthatja, bizonyítottan az erõs dohányzás. A következmény mindenki elõtt ismert. Védekezhetünk ellene dióból készített teával. A diónak abból a részébõl készítjük, amelyek elválasztják a dióbelet.

Székrekedés, hasmenés:

Az áztatott aszalt szilva is segít a székrekedésénél, de biztosabb a siker, ha reggelire ehhez adunk naponta néhány gerezd darabolt diót. Maga a dió a hasmenést is mérsékeli.

Fizikai gyengeség:

Fizikai gyengeségre magát a dióbelet kell fogyasztani naponta mérsékelt mennyiségben.

Pikkelysömör, sömör, ótvar:

A pikkelysömörre és a sömörre a diólevél fõzetét használjuk, külsõleg. A jó sûrûre fõzött tea bedörzsöléssel megöli a mikroszkopikus élõsködõket

Hajszínezõ, hajöblítõ:

Egy csésze forró vízhez tegyünk két kanál diólevelet, és hagyjuk állni egy napig. Egy másik csésze forró vízhez tegyünk egy evõkanál orosztea levelet, és szintén hagyjuk állni egy napig. Másnap forraljuk fel ismét, és szûrjük le, keverjük össze és tegyük egy üvegbe. Ha kihûlt, tegyük a hûtõbe. Hajmosás után kissé itassuk fel a hajról a vizet törülközõvel, majd korábban a festéshez használt hegyes szájú üvegbe téve ugyanúgy festjük a haj tövét, mint a hajfestékkel. A beáztatott hajat öreg törülközõbe csomagoljuk, majd kissé leöblítve, szárítjuk.

Ez a hajfesték különösen a rákos, vagy egyéb súlyos betegeknek felel meg, mert nem tartalmaz veszélyes vegyszert. Hajöblítéshez egyszerû teát használjunk, amely diólevélbõl készül, s egy csészéhez egy evõkanál levelet eszünk.

Vértisztító:

A vértisztító tea készülhet diófa kéregbõl is. A kérget megszárítva, vagy nyersen is használhatjuk.

Féregûzõ hatása:

Kutya vagy macska fekhelyére ha teszünk egy csomó diólevelet, elûzi a bolhákat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr431024662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása