Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Gesztenye

2009.03.25. 13:21 fuben-faban

Gesztenye

Castanea dentata

A gesztenyefa, a gesztenye nem ismeretlen számunka. Szerte az országban nagyban termelik. A gesztenye téli gyümölcsünk, akkor amikor legnagyobb szükség van melegítõ hatására. Sülve, fõve fogyasztjuk, sõt aki rá van szorulva, gyógyszernek is megfelel.

Tápértéke:

Nagymennyiségû, mintegy ötven százalék keményítõt tartalmaz. Az ásványok közül legtöbb káliumot tartalmaz, ami nem megvetendõ a téli idõszakban, amikor alig van zöldség és gyümölcs.

Gyógyhatása:

A gesztenye fõleg az érzékeny nyálkahártyákra hat nyugtatólag. A levelébõl vagy a gyümölcsbõl készült fõzetet isszák a téli meghûlés idején.

Szamárköhögés:

A szamárköhögést hirtelen támadó fullasztó inger váltja ki, s a meghûléses megbetegedés egyik járványos formája. A nyálkahártyára ható inger megnyugtatására a legjobb gyógyszer a gesztenyébõl készült tea.

Hörghurut:

A hurutos enyhe gyulladásos megbetegedés, ami szintén köhögéssel jár. A szelídgesztenyébõl készült fõzet segít a hörghuruton is.

Asztma:

Az asztmatikus rohamok szintén köhögéssel járnak. Az enyhítésére próbálkozzunk meg a gesztenyefõzettel.

Hasmenés ellen: (Nyersen)

Hasmenés esetén legjobb, ha a nyers gesztenyét fölvágjuk és a belsejét fogyasztjuk. Nagy káliumtartalma megnyugtatja a beleket és pótolja az elvesztett ásványokat.

Elkészítési mód:

A gesztenye bármely formában készül, van gyógyhatása. Óvakodjunk azonban az édesítéstõl. A gesztenyébõl a fõzetet lepkeszeg maggal készítjük. Egy liter vízbe beteszünk egy és fél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át fõzzük. Ehhez hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még fél órát fõzzük. Leborítva félretesszük és langyosra hûtjük, majd fogyasztjuk, szükség szerint minden órában egy fél csészével. A legerõsebb köhögésre is hat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr951024669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása