Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Paprika

2009.03.25. 19:38 fuben-faban

Paprika

Capsicum

A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C vitamin az õrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika 369 mg C vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C vitamin van. A paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erõs paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar õrölt paprika értékét.

Tápértéke:

Mint említettem a paprika rendkívül magas C vitaminban, s az A vitamin tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E vitamin is, valamint szinte minden B vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C vitamin szükségletét. Megfigyelhetjük azt, hogy a zöldségféléknél ritkán fordul elõ, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprika fajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.

Bioflavon

Licopene: Csökkenti a rákbetegség lehetõségét.

Quercetin: Erõs gyulladást gátló, hat a prostaglandinsek munkájára, baktérium ellenes hatású, segít a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami egyébként rákot okozna, megbénítja a herpesz vírusokat, megakadályozza a fogszuvasodást.

Gyógyhatása:

A nagyobb szenzációt az keltette a civilizált társadalomban, hogy az erõs paprikának fájdalom kikapcsoló hatása van. Az erõs paprika gyógyhatása, mint látjuk, valójában nem az igazi csupán az idegek elbénítása, tehát pillanatnyi megkönnyebbülést jelent. Törekedjünk azonban a hosszabb távú megoldásra, a gyógyításra. Annál sokkal értékesebb tulajdonsága azonban, az utóbbi évtizedek felfedezése, a rákmegelõzés.

Rákmegelõzõ:

A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelõzését szolgálják. Ha nincs elegendõ licopene a szervezetben, nagyobb a kockázat a méh, a vízhólyag, hasnyálmirigy és a prosztatarák kifejlõdésére.

Vérkeringést serkentõ:

A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelõzi, illetve gyógyítja a szív és koszorúér betegséget.

Koleszterincsökkentõ:

A kálium, és egyes B vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. Különösen jó tulajdonsága, hogy a rossz koleszterint a LDL-t csökkenti, amivel hozzájárul a szív jobb mûködéséhez.

Erõs paprika – fájdalom-csillapító:

Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erõs paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. A paprika ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet.

Antioxidans:

Mindhárom vitamin együtt van ahhoz, hogy erõs támaszt nyújtsanak egymásnak a testben az oxigén szabadgyökök ellen. Az A vitamin a máj mûködéséhez valamint az immunrendszer munkájához nyújt támogatást.

Felgyorsítja az anyagcserét:

A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erõs paprika serkentõleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználhatja az akinek a gyomormûködése és a belek mozgása nem kielégítõ. Naponta, bármilyen zöldségfélét fogyasztunk mindenhez tehetünk egy kés hegynyi paprikát. Sõt reggelenként ha gyümölcslével akarjuk serkenteni a gyomor mûködését, ahhoz is adhatunk egy kevés csípõs paprikát, vagy ugyanannyi gyömbért.

Szélhajtó:

Az emésztés felgyorsulása a gyorsabb bél-mozgást eredményezi, ami hozzásegít, hogy a paprika szélhajtó tevékenységet is végezzen.

Elkészítési mód

A paprikát sok féle képpen fogyasztjuk. Nem maradhat ki egyik fõzelékbõl sem. Sõt télire is jut a felfõzött paprikából. De ez csak ízesítésül szolgál. A nyers paprika sokkal értékesebb. Mert megõrzi vitamin tartalmát. Salátának magában, vagy más zöldséggel kitûnõ. De a levét is fogyaszthatjuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ételre nem korábban, mint 5-10 perccel a levevés elõtt tegyük az õrült paprikát. Ezzel nem fõzzük el a C vitamin tartalmát, és érezhetjük a paprika finom izét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr41025543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása