Napraforgó mag
A napraforgó mag vidékünk értékes tápláléka. A nyers, vagy a pirított napraforgó fogyasztása inkább régen volt jellemzõ. De nem ártana, ha a mai gyerekek is rászoknának, mert rendkívül tápláló és egészséges. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, tehát a test számára nélkülözhetetlen. Sokkal értékesebb ha a napraforgót fogyasztjuk, mint a belõle készülõ, agyonkezelt olajat. Esetleg a hidegen préselt olajat ha be tudjuk szerezni, az megfelelne az egészségügyi követelményeknek. De ez kevésbé keresett, mert nincs szagtalanítva.
Tartalmaz:
A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma.
Gyógyhatása:
A napraforgó mag gyógyhatása a vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentõs antioxidáns, illetve támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában, megelõzésében. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzõszervekre, és a kiválasztó rendszerre.
Nyálkalerakódás, izzadás
Ha a meghûlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, valamint a mellünkben a nyálkalerakódás makacsul tartja magát (amit a betegség alatti tej és termék fogyasztása is okozhat) készítsünk napraforgó mag teát.
Prosztata probléma:
A prosztata panaszok is enyhülnek a napraforgó teától, fogyaszthatjuk hagyományosan is, csak simán törögetve. A héjas napraforgó fogyasztásának elõnye, hogy nincs megavasodva.
Még a következõ betegségekre hat a napraforgó:
Gyenge idegzetre
Magas koleszterin
Artéria szklerózis
Vizelési zavarokra,
Elkészítési mód:
Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott napraforgót, és fél órán és fõzzük lassan forralva. Naponta fogyasszunk négy csésze jó meleg teát. Ha a hámozott napraforgó avas-gyanús, akkor inkább a héjas napraforgót használjuk, amit szintén összetörünk, mielõtt a teavízbe dobjuk. Soha semmi szín alatt se fogyasszunk avas napraforgó magot, mert az többet árt, mint használ.