Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Napraforgó mag

2009.03.25. 13:28 fuben-faban

Napraforgó mag

A napraforgó mag vidékünk értékes tápláléka. A nyers, vagy a pirított napraforgó fogyasztása inkább régen volt jellemzõ. De nem ártana, ha a mai gyerekek is rászoknának, mert rendkívül tápláló és egészséges. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, tehát a test számára nélkülözhetetlen. Sokkal értékesebb ha a napraforgót fogyasztjuk, mint a belõle készülõ, agyonkezelt olajat. Esetleg a hidegen préselt olajat ha be tudjuk szerezni, az megfelelne az egészségügyi követelményeknek. De ez kevésbé keresett, mert nincs szagtalanítva.

Tartalmaz:

A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma.

Gyógyhatása:

A napraforgó mag gyógyhatása a vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentõs antioxidáns, illetve támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában, megelõzésében. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzõszervekre, és a kiválasztó rendszerre.

Nyálkalerakódás, izzadás

Ha a meghûlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, valamint a mellünkben a nyálkalerakódás makacsul tartja magát (amit a betegség alatti tej és termék fogyasztása is okozhat) készítsünk napraforgó mag teát.

Prosztata probléma:

A prosztata panaszok is enyhülnek a napraforgó teától, fogyaszthatjuk hagyományosan is, csak simán törögetve. A héjas napraforgó fogyasztásának elõnye, hogy nincs megavasodva.

Még a következõ betegségekre hat a napraforgó:

Gyenge idegzetre

Magas koleszterin

Artéria szklerózis

Vizelési zavarokra,

Elkészítési mód:

Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott napraforgót, és fél órán és fõzzük lassan forralva. Naponta fogyasszunk négy csésze jó meleg teát. Ha a hámozott napraforgó avas-gyanús, akkor inkább a héjas napraforgót használjuk, amit szintén összetörünk, mielõtt a teavízbe dobjuk. Soha semmi szín alatt se fogyasszunk avas napraforgó magot, mert az többet árt, mint használ.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr601024691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fegyvertartás 2011.02.07. 10:48:40

Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett termesztve. Ennek az az oka, hogy a növényvédők, vegyszerek egy része benne marad hidegen sajtoláskor az olajban. Ezek szerint tehát a hidegen sajtolt olajból inkább biot érdemes venni.

Egyébként van itt egy egész jó összefoglaló oldal a napraforgómagról: napraforgomag.hu/
süti beállítások módosítása