Mandula
Prunus amigdalus
A mandula az elsõ tavaszi virág a gyümölcsösben. Néha még februárban kinyílnak apró, a kopasz ágon ülõ fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcs váltja föl a virágokat, sorakozva a rügyezõ ágakon. Amikor leszedjük a mandulát, nagyon nehezen jutunk a gyümölcséhez, de annál értékesebb a tartalma.
Tápértéke:
A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belõle, elkerülünk számos betegséget. Jó lenne, ha ezt a tanácsot be tudnánk tartani, annál is inkább, mert több évszázados tapasztalat van mögötte. Egy idõs cigányasszony tanácsolja ezt, aki még a kutyájának is odaveti a napi két-három szem mandulát.
Tartalmaz továbbá:
Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlõdésére, valamint a fogakra. Összetevõ része a vérsejteknek, valamint megelõzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.
Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebbõl következtethetünk, hogy a mandula kitûnõ segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony a az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.
Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégzõdések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.
Gyógyhatása:
A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelõzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekbõl kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget elõzhetünk meg.
Szabályozza a koleszterin szintet:
Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelõzhetjük a koleszterin képzõdését és lerakodását az erekben, mert a test elegendõ esszenciális zsírhoz jut a mandulából.
Máj és hasnyálmirigy:
Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.
Emésztési zavarok esetén:
A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek mûködésére is. A nagymennyiségû nélkülözhetetlen zsír tartalma megelõzõzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.
Antioxidáns:
E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhetõ hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktõl, az A és a C vitaminokkal együtt.
Csonterõsítõ:
Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterõsítõ, mert nagy mennyiségben fordul elõ benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erõs csontot biztosít és jó fogakat.
Szabályozza a szív munkáját:
Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levõ ásványok megerõsítik a véredények falait.
Gyenge tüdõnél, köhögésnél, meghûlésnél:
A mandula kellemes üdítõként hat a meghûléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdõt serkenti jobb mûködésre, valamint az egész légzõszervet.
Elkészítési mód:
A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belõle. Beletesszünk két kanál mandulát a lemezvágóba fél pohár tejjel, és pépesítjük. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.