Ági gyógykunyhója

Ősi magyar gyógymódok, technikák, gyógynövény készítmények gyűjteménye, alkalmazási javaslatok.

Gyógykunyhó hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb írásokról? Iratkozzon fel:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Rováscsoport anyagok

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) Rovás csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Magyarok Szövetsége

Hőtérkép

Hőtérkép www.idokep.hu

Innen olvasnak

Friss topikok

  • Ekpafat: Kedves Ági! A fokhagyma elixír receptje a saját leírásom szerint olvasható az oldalon. Örülök, hog... (2012.04.21. 20:23) Szabó Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember
  • Fegyvertartás: Hidegen sajtolt olajat a szakértők csak akkor ajánlanak, ha a növény amiből készül bio módon lett ... (2011.02.07. 10:48) Napraforgó mag
  • algabalga: Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést !!!!!!Megpróbálom felkeresni, nem permetezünk, ellenálló fajtákat... (2010.05.19. 08:02) Ősi magyar gyümölcsfajták
  • fuben-faban: Kedves Tozsu! Azokon a piacokon, ahol még árusíthatnak őstermelők. Miskolcon, ahol élek és vezet... (2010.05.18. 15:15) Zeller mag
  • samandobkeszito (törölt): Nagyon jól dobol az Attila. Minden elismerésem az övé :-) (2009.11.30. 11:36) Heffner Attila: Sámándob

Mandula

2009.03.25. 13:24 fuben-faban

 Mandula

Prunus amigdalus

A mandula az elsõ tavaszi virág a gyümölcsösben. Néha még februárban kinyílnak apró, a kopasz ágon ülõ fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcs váltja föl a virágokat, sorakozva a rügyezõ ágakon. Amikor leszedjük a mandulát, nagyon nehezen jutunk a gyümölcséhez, de annál értékesebb a tartalma.

Tápértéke:

A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belõle, elkerülünk számos betegséget. Jó lenne, ha ezt a tanácsot be tudnánk tartani, annál is inkább, mert több évszázados tapasztalat van mögötte. Egy idõs cigányasszony tanácsolja ezt, aki még a kutyájának is odaveti a napi két-három szem mandulát.

Tartalmaz továbbá:

Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlõdésére, valamint a fogakra. Összetevõ része a vérsejteknek, valamint megelõzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.

Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebbõl következtethetünk, hogy a mandula kitûnõ segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony a az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégzõdések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.

Gyógyhatása:

A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelõzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekbõl kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget elõzhetünk meg.

Szabályozza a koleszterin szintet:

Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelõzhetjük a koleszterin képzõdését és lerakodását az erekben, mert a test elegendõ esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

Máj és hasnyálmirigy:

Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

Emésztési zavarok esetén:

A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek mûködésére is. A nagymennyiségû nélkülözhetetlen zsír tartalma megelõzõzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

Antioxidáns:

E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhetõ hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktõl, az A és a C vitaminokkal együtt.

Csonterõsítõ:

Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterõsítõ, mert nagy mennyiségben fordul elõ benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erõs csontot biztosít és jó fogakat.

Szabályozza a szív munkáját:

Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levõ ásványok megerõsítik a véredények falait.

Gyenge tüdõnél, köhögésnél, meghûlésnél:

A mandula kellemes üdítõként hat a meghûléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdõt serkenti jobb mûködésre, valamint az egész légzõszervet.

Elkészítési mód:

A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belõle. Beletesszünk két kanál mandulát a lemezvágóba fél pohár tejjel, és pépesítjük. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykunyho.blog.hu/api/trackback/id/tr261024677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása