Az alma nemcsak frissen, de feldolgozva is különleges hatással bír: csökkenti a hasmenést, megelőzi az asztmát, kiegészíti a fogyasztó diétát.
Asztma ellen
A vízoldékony, napi pótlásra szoruló C-vitamin ellátás szempontjából különösen fontos az a tény, hogy az alma C-vitamin tartalma kiválóan hasznosul, mivel tartalmaz olyan antioxidáns flavonoidokat és egyéb fenoloidokat, amelyek megóvják a vitamin molekulákat, így azok eljutnak a szervezet megfelelő pontjaira. Ugyanezen antioxidáns vegyületeknek tulajdonítják az asztma kockázatának csökkentését, bár a pontos folyamatot még nem ismerjük. Egy Nagy-Britanniában folytatott kutatásban azt tapasztalták, hogy a hetente legalább két almát elfogyasztó betegeknél 22-32%-kal csökkent az asztmás roham kialakulásának valószínűsége.
Hasmenésre almát
A magas pektintartalom az alma talán legismertebb tulajdonsága. A pektin különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké (rövid szénláncú zsírsavakká) alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését. Ezért a finomra reszelt alma csökkenti a hasmenést.