Mogyoró
A nyírfa félék családjában tartozó cserje. Vadon is megterem, de kertekben és nagyban is termelik élelemnek. Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a levelei is. Termése az egyik legértékesebb magas protein tartalmú élelmet adja.
Tartalmaz:
A mogyoró nemcsak magas és jó minõségû fehérjéket tartalmaz, de minõségét az határozza meg, hogy szinte dupláját tartalmazza azoknak az anyagoknak, amelyeket más diófélék. Tartalmaz káliumot, mangánt, cinket, rezet, magnéziumot.
Gyógyhatása:
Fehérje tartalma sûrített állapotban fordul elõ, mint általában a gyümölcsök magvaiban. Fogyasztáskor ezért ajánlatos alaposan megrágni, és sok vizet fogyasztani, különösen a betegeknek.
Cukorbetegeknek:
A szokottnál több ásványt tartalmaz, valamint káliumot, ezért nagyon jó vértisztítóként tartják számon a mogyorót. Ugyanennek a tulajdonságának köszönhetõ, hogy hatékonyan alkalmazhatják a cukorbetegek is.
Kitûnõ soványító szer:
Ismét a jó minõségû és nagymennyiségû proteinnak köszönhetõ, hogy a mogyoró nagyon jótékonyan szolgálja azokat, akik fogyni szeretnének. A fehérjék fogyasztásával nem következik be a soványító kúrával járó sejtkárosodás, mert a sejtek kitûnõ utánpótlásba részesülnek. A mogyoró laktató, azonban jól meg kell rágni, valamint sok vízzel, vagy gyümölccsel kell fogyasztani.
Székrekedés ellen:
A mogyoró tartalmaz elegendõ rostot, valamint olajat, hogy fogyasztásával biztosítva legyen a napi bélmozgás.
Magas vérnyomásra:
A kálium tartalma és a magas ásványi só következtében a mogyoró mint említettük rendkívül jó vértisztító. Hatással van továbbá a vérnyomásra is, valamint a koleszterin csökkenést segíti elõ azzal, hogy esszenciális zsírokkal látja el a testet.
A mogyoró leveleinek gyógyhatása:
A mogyoró leveleit, és a vesszõinek kérgét gyógynövényként tartják számon. Teáját használják izzasztónak, vizelethajtónak, és összehúzó hatásával megszünteti a bélhurutot. Külsõleg bõrkiütésre használják, valamint ülõfürdõnek aranyeres bántalmakra.